Субота, 07 20th

Last updateУто, 18 Јун 2024 9am

Објављен „Јавни конкурс за именовање предсједника/замјеника предсједника бирачког одбора у основним изборним јединицама у Босни и Херцеговини“

Централна изборна комисија Босне и Херцеговине 14.06.2024. godine је објавила „Јавни конкурс за именовање предсједника/замјеника предсједника бирачког одбора у основним изборним јединицама у Босни и Херцеговини“. Конкурс је објављен у дневној штампи, wеб страници Централне изборне комисије БиХ, а биће доступан и на друштвеним мрежама на којима налог има Централна изборна комисија БиХ, на интернет страницама општина/градова, односно изборних комисија основних изборних јединица у Босни и Херцеговини и на огласним плочама општина/градова.

Јавни конкурс остаје отворен 8 (осам) дана од дана објаве на интернет страници www.избори.ба. Пријаве на Јавни конкурс са потребним доказима о испуњавању наведених услова, кандидати ће доставити Централној изборној комисији БиХ електронски, путем портала е-Избори и апликације „Пријава за рад у бирачким одборима (предсједници/замјеници) који се налазе на интернет страници Централне изборне комисије БиХ.

Кандидат за предсједника/замјеника предсједника бирачког одбора не смије бити члан политичке странке нити обављати дужност у органима политичке странке, удружења или фондације организационо или финансијски повезаним с политичком странком, нити смије бити укључен у било какве активности политичке странке и мора бити у могућности да обавља своје дужности на политички непристрасан начин.

Предсједник бирачког одбора:

 • руководи радом бирачкога одбора и заједно с члановима бирачког одбора одговара за законитост рада на бирачком мјесту,
 • осигурава интегритет процеса гласања и одржава мир и ред на бирачком мјесту и у његовој околини,
 • одређује дужности сваком члану бирачкога одбора,
 • попуњава све потребне обрасце,
 • осигурава да на бирачком мјесту не буде оружја или опасних предмета,
 • рјешава сва питања која се односе на идентификацију и право гласа бирача,
 • помаже бирачима којима треба додатно објашњење о процесу гласања,
 • евидентира у Записник о раду бирачког одбора вријеме и околности свих изузетних догађања на бирачком мјесту.

Замјеник предсједника бирачког одбора има иста права и дужности ако је предсједник бирачког одбора одсутан приликом гласања и/или бројања гласачких листића.

Централна изборна комисија БиХ ће путем јавног конкурса ангажovати око 12.000 предсједника/замјеника предсједника бирачких одбора.

Више информација можете пронаћи на интренет презентацији Централне изборне комисије Босне и Херцеговине, www.izbori.ba

Контакт

 • Адреса: Општина Лопаре,
  Општинска изборна комисија,
  ул. Цара Душана 143, 75240 Лопаре
 • Тел/Факс: +387 55 650-193
Ви сте овде: Почетна Сједнице комисије 2019 Документи Објављен „Јавни конкурс за именовање предсједника/замјеника предсједника бирачког одбора у основним изборним јединицама у Босни и Херцеговини“